måndag 22 mars 2010

Nu är det dags igen!

 

vinter

 

Malariaprofylax i snö.

Nu håller vi på att förbereda oss för en ny tur till Kenya. Själva packningen är kanske inte så svår. Det är svårare att ställa in sej mentalt. Att komma in i “Hakuna matata”- tänket---- att inte oroa sig-- att tro att “det ordnar sig”. Jag/ vi är inte där i det tänket än och kanske inte kommer dit någonsin---.
Just nu planerar vi resan. Det är många detaljer som är oklara.
Ska vi verkligen vänta en hel dag i Nairoby?
Vad ska vi göra då?
Hinner vi handla i Kisumo?
Är det inte mörkt när planet landar?
Vad gör vi då?
Är företrädaren kvar under helgen?
Är han trevlig?
Några fler frågor??
HAKUNA MATATA????

Före denna resfeberperiod har jag /vi utvärderat hela projektet för vår del. Vad ska det tjäna till att åka till Kenya och jobba igen? Betyder det något för någon??  Det finns ju jobb här hemma i Nässjö också om man nu äntligen vill jobba som pensionär. Vill man jobba längre bort finns det jobb i Kiruna. ( Jag jobbade på vårdcentralen där ett par veckor i december) Från polcirkel till ekvatorn ---- vad ska det vara bra för?
Och alla biståndspengar som rinner ut i sand och politikerfickor. Kan man inte lika gärna säga tack och farväl till Afrika? Låt kineserna bygga vägar så politikernas stora bilar inte skakar sönder. Och alla märkliga ide’er om sjukdom och hälsa, om aids, om könsstympning, om lag och rätt, om  kulturskillnader i smått och stort. Att bli kallad muzungo  som jag uppfattar nästan som rasistiskt. Det är lugnare hemma i min vanliga kultur.

Men mitt alla mina inre klagomål kommer jag på mej med att  ta kenyanens parti. Nog måste givarländer och organisationer ha ett ansvar att utvärdera och övervaka att man får utbyte av sitt bistånd? Så gör vi ju här om vi ska köpa en tjänst eller uppdrag. Korruption har vi svårt att tolerera. Men  vi  kanske talar om bonus?
Och okunnighet och vidskepelse --- är det inte bättre att komma med effektiv utprövad medicin?  Vem ska komma med malariamedicin till barnen i de avlägsna byarna och tala om myggnät, rent vatten o.s.v?
Jo där vill vi vara med.

I dag har vi varit i Sävsjö och talat på Rotaryklubbens lunchmöte. Sävsjöborna sponsrar mitt uppdrag i Kenya den här gången. Det var roligt att möta Sävsjöborna och en förmån att få vara deras utsträckta hand.
Nu återgår vi till planering och packning. Minst sagt rörigt. Pengar i olika valutor, visumansökan, biljetter och pass är det viktigaste. Resten KAN vi skaffa i Kenya om det kniper.
Hakuna Matata!

image

Till sist i dag en bild från midvinternatten . Solen går varken upp eller ner. Ljuset sprider sig ändå. Samma sol skiner rakt uppifrån i Kenya vid ekvatorn dit vi är på väg. Vi reser på torsdag.

3 kommentarer:

 1. Ha en säker resa som man säger på engelska. Hoppas vi kan höras på Skype.

  SvaraRadera
 2. Hej vänner, vad roligt! Jag gick faktiskt oxå norr om polcirkeln idag i Riksgränsen (där jag arbetar med en traumakurs för ST-läkare) och tänkte på att nu börjar det suga i Afrikatarmen igen. Och att jag skulle anmäla mig för en ny period nästa år.

  Vad roligt att ni är på väg igen? Vart blir det? Homa Bay igen? Jag tycker vi hade så mkt kul när vi jobbade tillsammans i fjol så jag hänger med via bloggen!

  Jag var i Båstad på Rotaryklubben där för två veckor sedan och talade om Kenya och de sponsrar mig så det känns roligt när man här hemma jobbar för att verksamheten mitt i Afrika skall fungera!

  Många hälsningar & kramar till er bägge!
  Poul

  SvaraRadera
 3. Ha det så gott nu. Jag tänker visa mina elever era bilder. Det kan vara nyttigt att se hur det ser ut i en annan del av världen.
  Ta väl hand om er.

  SvaraRadera