tisdag 19 mars 2013

Vankelmod?

Det är dags för en ny period i Kenya. Ännu är det osäkert om jag kan komma iväg eller ej. Valet i Kenya gör att jag är uppmärksam på om det blir oroligheter. Jag följer alla nyhetssändningar och besked från UD och Läkarbanken. Men de senaste dagarna har jag börjat inse att jag ska åka.
Före varje ny period brukar det infinna sej många olika tankar. Tankar av både positiv och negativ karaktär vägs, stöts och blöts , läggs på hög och resultatet brukar bli … O.K då det får väl gå den här gången också!
Den här gången har det varit lite svårare än “vanligt” eftersom så mycket ligger utanför min kontroll. Mest kommer jag att sakna Bosse som inte kan följa med den här gången. Hur ska jag klara mej utan Jeep-förare och sällskap?
“Vad ska det tjäna till!” ( typisk småländsk kommentar !). “Kan Du inte hitta på något annat?” “ Hur kul är det egentligen att bli sedd överallt och kallad “m´zungo” och ses som en levande plånbok?” Sådana tankar i ena vågskålen.
I den andra “ Afrika, Afrika, Afrika!” “Glädjen att kunna utöva mitt yrke i en situation där det verkligen behövs. De varma skratten--- den vackra naturen. Men mest ,att ibland trots alla olikheter i levnadsförhållanden få en varm och fin kontakt med t.ex en fattig mormor eller farmor ute i en avlägsen by.
Men jag förstår inte Kenya, inte dess politik, tänkesätt och kultur. Hur tänker man? Kanske är det dessa frågetecken som gör att jag återvänder gång efter gång. Jag får finna mej i eller försöka acceptera det som jag inte kan förändra men försöka förändra det jag kan.
Jag har åter läst boken “ Afrika” av Richard Dowden. Där finns ett kapitel om Kenya och landets politiska rörelser och historia. Boken är intressant och Informativ och jag rekommenderar boken till den som vill veta mer om Kenya och även övriga Afrika. Jag har lånat den på biblioteket men lämnar tillbaka den innan jag reser så fler kan låna den!
För drygt en vecka sedan var vi i Anderstorp på lunchmöte i Rotaryklubben. Klubben i Anderstorp sponsrar hela mitt uppdrag i Kenya. Dessutom samlade man in extra pengar som jag kan ge som extra hjälp till något eller någon. Det finns vänliga varma människor i Anderstorp.
Det blir varmt i Afrika. När jag kommer hem har nog isen smält och björken börjat knoppas.
Photo0383_thumb[3]
Men nu har jag i alla fall börjat packa. I reseråden från UD står det att man ska ha flexibla resplaner. Jag är väldigt flexibel--- vet inte vilket ben jag ska stå på. Känner mej lite som “Farmors lilla kråka skulle ut och åka—än slank hon dit….. i dag har jag bokat om biljetten till Kastrup och åker några timmar tidigare. Jag vill inte stoppas av snöstorm i Skåne
Hakuna Matata! ( Det ordnar sig!)

1 kommentar:

  1. Här snöar det hej villt.Vi ser fram emot att få läsa om dina upplevelser.Snöbollar från Bi-Ke

    SvaraRadera