måndag 1 juni 2015

Sido-projekt Sido-utbildning

17:59 2015-05-30Vi har jobbat hela veckan. Varje dag har vi informerat om hur man kan försöka skydda sig från kolera. Det är en viktig uppgift och vi har turats om i teamet att informera. Elisabeth  deltar aktivt i arbetet vilket är tacksamt. Hon undersöker barnen och jag tar hand om de äldre.I Torsdags hade vi 64 patienter. Först kom en mycket sjuk liten flicka ca 4 år. Hon var inte kontaktbar och svårt sjuk i Malaria. Erik vår chaufför och Elisabeth fick köra flickan till närmaste sjukhus. De gick rakt in på sjukhusets barnavdelning, avbröt ronden och såg till att flickan blev omhändertagen.
På eftermiddagen stannade vi till för att se hur det gick för vår patient. Hon var fortfarande mycket dålig men ändå lite bättre. Vi hoppas att hon klarar sig. Så det är viktigt att behandla malaria snabbt och med bra läkemedel. Vi räddar nog många varje dag från att bli så jättedåliga. De flesta barnen har malaria och också många vuxna. Men vuxna patienter kan börja med att ta upp någon gammal ej allvarlig krämpa. Först när  vi frågar kan det komma fram att de också har feber, huvudvärk och aptitöshet. När vi testar har de ofta malaria.
I veckan har vi flera gånger besökt en specialskola för förståndshandikappade barn. Skolan är mycket enkel. Bygnaden består av väggar och tak av korrugerad plåt och golvet ligger ca 1/2 meter ovan marken och består av glesa bräder. Men de få lärare som finns tycks sköta barnen väl och tränar dem i basala färdigheter.Det är en internatskola. Ja inte är det någon habilitering som vi är vana vid, men barnen ser glada och nöjda ut och uppmärksammas.

Skolan har så många behov så de pengar jag fått med från Sävsjö skulle nog kunna användas här tänkte jag.
Jag har fått hjälp av vårt team och vår koordinator Jacinta. Efter samtal med rektorn sa han att de pengar jag fått med skulle kunna användas för att bygga ett dass. Rektorn har gjort upp en plan och man har börjat bygga. Så nu hoppas jag att kunna visa bild på en färdig toa innan jag åker hem. Det är bra med en toa bland annat för att minska risk för kolera.
 
 
 
Efter  en hel veckas arbete har nu helgen börjat. Det är en långhelg för oss--- vi är lediga på måndag. Det är helgdag i Kenya. Det är Mandraka day. Jag vet inte vad det är och varför den firas. I alla fall firar vi och har efter många timmars resa kommit till nationalparken Masai Mara. Jag tog en del bilder genom bilfönstret, här reklam för Kenyas goda öl.
Nu väntar safari i morgon.

2 kommentarer:

  1. Tack för alla fina berättelser. Fantastiskt att kunna få hjälpa till med de resurser som finns. Vi förstår frustrationen när det inte funderar som vi är vana vid. Tänk att vara med se någon som blir bättre. Vi har sett till att Bosse fick lite soppa idag. Allt väl här Hälsningar från Ing-Britt o Sven

    SvaraRadera
  2. Jag tycker mig förstå att man måste vara både tuff och ödmjuk när man jobbar med det som ni gör.Hoppas ni hade det skönt under helgen det behövs säkert.Nu blir det kram och snart välkommen hem från Gittan/Kenneth

    SvaraRadera