onsdag 27 maj 2015

KOrruption och KOlera

 Tiden går fort. Nu är vi inne på vecka 4 och då verkar allt gå lättare. Vi rentav börjar tänka--- kan jag åka hit en gång till?
Men i lördags när vi skulle hämta Elisabeth blev vi ståeende vid vägkanten. Polisen stoppade oss och sa att Viktor kört för fort, 62 km / tim. Viktor noterdae att det sa dom till alla andra bilar de stoppade. Vi fick stå där i en timme medan de kvinnliga poliserna såg stöddiga och otrevliga ut.  Så småningom kom det fram att om vi betalde 5000 KES  ca 500 kr skulle Viktor slippa polisanmälan om vi kunde klara oss utan kvitto.
Ja så går det till. Ingen rättssäkerhet-- inget bevis för någon fortkörning. Bara bäst att betala för att slippa ytterligare pålagor.
Jag infogar ett utdrag från tidningen dagen efter. Där står det om korruptionen i landet och att just polisens agerande är välkänt. Tyvärr kan den fattige, rättslöse Kenyanen inte göra så mycket.Annars blev helgen mycket lyckad. Vi njöt av vacker trädgård vid kanten av Viktoriasjön. Vi hörde flodhästar grymta och såg en liten skymt av dem. På natten vaknade jag av att någon betade utanför tälthuse. Smög ut på verandan och såg en stor flodhäst i mörkret. Men fick inte honom på bild. Jag såg Cecilia i grannhuset gå ut på trappan i bara trosor och linne. Hon hade också hört flodhästar beta. Hon fick dem på bild! Kolla gärna hennes blogg www.ciajeepdoctor.blogg.se  Hon har många fina bilder på sin blogg!

Trött efter lång flygresa!

 
 
Selfie vid ekvatorn!


Sedan har vi jobbat på. Det är mycket informatioen om kolera som brutit ut i landet inte så långt härifrån.
Vi är vaccinerade--- tur att jag fyllde på vaccineringen innan jag reste hit!
Vår sjuksköterska informerar patientköerna om kolera och hur viktigt det är med hygien och kokt rent vatten. Sedan har jag informerat  hälsokommiteerna efter mottagningen. Vi hade ett personalmöte i går kväll då vi också informerade om kolera. Vi har fått lite nya förhållningsregler-- att inte äta lunch ute på klinikerna om den kommer från någon lokal restaurang/ hotell. Men om hälsolommiteen har lagat maten och själva äter med är det o.k. Så i dag fick vi kokt ris och bruna bönor samt en avokado. Riktigt gott! Ska ta upp det på matsedeln när jag kommer hem. Det är glutenfritt och miljövänligt!

Så har vi besökt det större sjukhuset i Bungoma-- närmast större stad. Vi var där i morse. Ja man kan bara säga att det var mycket enkelt, överfullt och deprimerande. Förhoppningsvis har vi räddat några barn från att hamna där i dag. Det är viktigt med snabb hjälp när barnen insjuknar i malaria och vi har många många barn och vuxna med malaria eftersom de ju är regnsäsong nu.
Elisabeth gör en bra insats och jobbar på vid sidan om mej. Hon tycks passa fint in i teamet.
Till sist som s.k. cliff-hanger kan jag tala om att speicialprojekt sponsrat av Rotary och vårdcentralen i Sävsjö är på gång!

3 kommentarer:

 1. Det var inte särskilt trevligt det polisen håller på med. Vi har väl klarat oss från sådant vid tidigare resor.
  Insatsen Ni gör där nere är ju någonting alldeles extra, Tänk positivt ! !
  M"bozi.

  SvaraRadera
 2. Usch för kolerautbrottet. Som om de inte hade nog med elände! O så vackert vid Viktoriasjön! Här blommar mormors rosa Syrén för fullt! Den är också väldigt vacker! Hälsa systerdottern! / Ingegärd

  SvaraRadera
 3. Sådana poliser har vi tack och lov inte här, även om de skulle behöva bättra på sin lön lite.Kram Gittan/Kenneth

  SvaraRadera