måndag 18 maj 2015

En blandning av sött och salt.

Så går dag efter dag. Samma rutin. Det kommer många patienter. I dag hade vi 70 stycken. Centrin tog 10-12 stycken. Jag jobbade på så snabbt jag kunde. Tog ingen paus.
Tolken undrade hur gammal jag var. Han tyckte jag var energisk! Jag tror att det var en komplimang. Många malaria barn. En liten flicka med stora knölar på halsen. Hon hade sökt många ggr förut på olika sjukhus men inte fått någon diagnos. Men jag misstänker ändå TBC och skrev en remiss till sjukhus med denna frågeställning. Jag sa att hon måste undersökas igen för om det ändå är TB kan hon få hjälp. Medicin mot TBC är gratis.Synd att jag inte tog ett foto men jag glömmer att ta kort när jag har så många patienter.

När jag ändå förfasar mej över saker och ting måste jag berätta om mamman med 9 månaders bebis som hade "loss of apetite".  Hon ammade. Ingen malaria. Barnet sökte bröstet och försökte suga men gav upp. Det var slut på mjölken. Att mamman inte fattade det??Men vid närmare eftertanke var det kanske inte underligt. "Loss of apetite" kan ju vara ett symtom på malaria. Så man får försöka att vara ödmjuk och inte förfasa sig. Mamman fick gröt-vällingpulver för en vecka så får vi se hur det går.Det är inte alltid lätt att uppfatta saker och ting rätt--- våra referensramar är så olika.
 Men det förvånar mej ofta att man vet så lite om hälso och sjukvård. Det behövs basal utbildning om basala saker. Jag är glad att teamet ( mest sjuksköterskan) varje dag har lite information och utbildning för hälsokommiteen och patienterna i kön.

Fredagskliniken var också ganska stor, 37 patienter, Många med malaria och lab-killen hade mycket att göra .En liten undernärd flicka fick grötpulver. Vi hade fyllt på förrådet på morgonen.

Före kliniken i fredags var det möte med kommitten. Man hade börjat bygga ett utedass och skulle få bidrag till kostnaden. Men nu låg dasset på kyrkans mark och då skulle dassset bli kyrkans och inte hela byn. Så det blir mer förhandlingar innan pengarna räcks över. Jag satt med och fattade huvudbudskapet med enstaka swahili-ord och kroppsspråk.
På lördagen hade Rotary möte för teamledare och doktorer. Vi åkte till en grannstad Bungoma.Vi hade ett par timmars samtal. Jag klagade över att vi inte har några myggnät--igen Men vi ska få några på måndag. De har tydligen legat i ett förråd i Siaya. Näten är slut hos leverantören. Jag känner mej som en "bitch" som klagar.

Efter mötet åkte vi till Rondo Retreat. Det är en vacker rekreationsanläggning inne i en regnsskog. Vi har varit här förut flera gånger. Det är ett litet paradis. Vi har sällskap med Rotrydoktor Ulrika från Siaya.
Här njuter vi av sol regn och åska. Vacker trädgård med exotiska blommor och växter. Apor hänger i träden, fåglar kvittrar, syrsorna spelar på kvällen. Vi bor i ett vackert hus  med sköna möbler. God mat, skön sängar, toa och dusch med både varmt vatten och tryck och en lite shop med afrikanskt hantverk.


Nu väntar vi på eftermiddagskaffe på verandan och sedan "hemåt" igen för en ny vecka.
Eftermiddagskaffet kom dock inte i tid så vi åkte hem ändå. Det hade börjat regn och det tog lite extra tid att komma hem. Regnet var nästan våldsamt och vi kom in i en hagelskur där haglen var 2 cm i diameter. Det lät som artelleri-eld mot biltaket.
Mycket jobb väntar i veckan men vardagen är spännande.
Ja så ser tillvaron ut här. En blandning av sött och salt.

6 kommentarer:

 1. Väntat på din blogg och är så glad att höra från dej! Förstår mer och mer att detta arbete får dej att längta tillbaka gång efter gång. Beundrar dej syrran!!
  Här sliter jag hårt med mitt projekt att inreda det gamla garaget till gäststuga. Arbete framskrider och när du kommer hem bör det vara toppenfint! Kram/
  Ingegärd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej lillasyster ! Tack för fin kommentar! Lycka till med byggprojektet!

   Radera
 2. Det var en vecka det . och precis som du skrev ;en blandning av sött och salt . Här är det regn och bara 7-9 gr dock varmt. Kramar Gittan /Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentarer . Kanske bättre stanna kvar i värmen?

   Radera
 3. Värmen om än måttlig är på väg hit. 18 grader idag i Kristianstad ( varit där idag)men mindre här på Österlen.

  SvaraRadera
 4. Det är bra att du är lite bitchig och vill ha myggnät. finns väl tillräckligt mycket malariapatienter i Kenya ändå, utan att ni också ska behöva bli det. Hade också satt diagnosen tb på halsknölarna - lite vet jag och kommer ihåg sen förr.
  Kallt och blåsigt här, njut av värmen!
  Eva-ch

  SvaraRadera