tisdag 12 maj 2015

Favoriter i repris.


2015-05-12 Tisdag.  

Vi har haft en skön helg i Kisumu. Vi tog in på ett ställe vi känner till sedan tidigare. Nyanza club ligger stax utanför Kisumu. Dit tog vi oss så snart vi kunde. Vi har bättrat på solbrännan och badat i poolen.
Det låter väl exotiskt att först passera ekvatorn och sedan ta solsemester!

Vi anlitade chauffören Viktor för resan till Kisumu. Han är hjälpsam och trevlig. Trafiken här är en aning svår. Det går en massa folk, barn , kor, getter, höns utmed vägen. Och överlastade motorcykeltaxin och minibussar. Trafikregler??? Jo man kör där vägen ser bäst ut, även om det är på höger sida eller på andra sidan diket.
 
Favoritträdet Jackaranda och utsikt över Viktoriasjön.

En del av upplevelsen här är att vi känner igen oss. Här har vi varit förut, den här platsen känner vi igen och den maten var god.
Beträffande mat hade vi också en annan "måste göra" på vår informella lista. Att uppsöka restaurangen på andra våningen på stormarknaden Nakumat och betälla Kofta Malaj. Det är en indisk vegetarisk rätt gott kryddad med tomat och koriander. Ja visst-- vi blev inte besvikna.

Det är inte bara vi som känner igen oss, vi blir också igenkända. Vi skulle köpa lite handgjorda salladsbestick ( som vanligt!). Det finns några stånd med hantverk på nedervåningen. Kvinnan vid ett av stånden sa att hon minns att jag var där och handlade för ett år sedan. Hon mindes vad jag köpte! Nåja det var ju två år sedan, men i alla fall. Det bidrager till att jag känner mej hemma, så gott det nu går.

Så det har sina fördelar att komma tillbaka till samma platser.

 En annan sak apropå att ha varit här förut är att jag för flera år sedan klagade på att madrassen i sängen hade en stor grop i mitten. Jag känner igen madrassen från vårt hus i vår tidigare jeep-linje i Kapsabet. Redan då framförde jag till koordinatorn här att den gott kunde bytas ut. Så nu sa jag att det är väl underligt att inget har hänt på flera år. Det är Cecilia som fått den håliga madrassen i sin säng. Men döm av vår förvåning.. redan på eftermiddagen levererade två nya madrasser till huset!

Soluppgång sedd genom mitt fönster.

Efter denna trevliga helg har vi startat arbetet igen. Solen går upp vid 7-tiden. Vi har vaknat vid 4-tiden av böneutroparen. Han ropar högt och länge. Klockan 8 kommer våra team och vi kör iväg ut i bushen. Efterhand lämnar vi asfaltvägar och kör på bumpiga, ibland leriga små grusvägar. Så svänger jeepen över diket ut i grönskan och vi är framme vid kliniken. Oftast lånar vi en kyrka där hälso-kommitten redan väntar på oss.


 Det kommer många patienter till våra mottagningar. I dag hade vi med personal från närmaste sjukhus för en drive för att "avmaska" barn och ge dem A-vitamin. Hela kyrkan var full av folk och barnen skrek i högan sky ( de vaccinerades). Sedan skrek de när jag skulle undersöka dem. De har aldrig sett en vit människa tidigare.
De flesta av barnen har  malaria. Ofta är det svårt att få fram sjukhistorien. Mamman börjar ofta med att visa t.ex. ett lite utslag och efter ett tag kommer det fram att barnet har feber, kräkningar, diarre och ont i magen. Så då testar vi för malaria. Det känns meningsfullt att behandla malaria. Obehandlad kan den ge svåra symtom.

De är jag som är sevärdheten!
 
Det regnar häftigt och åskar så gott som varje kväll. Då brukar elen försvinna men i kväll har vi ström än så länge. Däremot har vi svårt att få kontakt nmed nätet. Så om bloggen går fram :" Bingo!"

6 kommentarer:

 1. Härligt att läsa lite mer vad som händer ute på Dina mottagningar. Jag kommer ihåg den sensationen man var ute bland de små barnen. Du är ju ett underverk för dom, och för mig ! Din M'buzi .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint att Du också känner igen dej! Kram!

   Radera
 2. Sol har Du väl varje varje dag. .Men här är det en efterlängtad gul skiva på himlen som glädjer oss åtminstonde idag.Skönt.Tack för berättelserna.Kramar från Gittan/Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja solen skiner så det blir varmt under plåttaken. I dag hade jag en patient som sa att hon var allergisk mot kyla. Då fick jag hålla tand för tunga!

   Radera
 3. Låter som ni trots allt har det bra i allt elände. Kramar / Ingegärd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi håller humöret uppe. Vi kan ju inte förändra så mycket men glada för det lilla! Kram

   Radera