onsdag 16 augusti 2017

Hakuna Matata? eller?

Nu är vi tillbaka i Kenya. Vi åkte hit i söndags den 13/8. Ganska krånglig resa med först en chaufför från Uganda Mr. Haruna. Han är en trevlig man som verkar mån om oss. Annars är vi lite besvikna på Uganda. Hotellet var helt o.k. men vi upplevde att man försökte utnyttja oss som främlingar med att ta skyhöga priser för utflykter och att inte leverera vad man lovat. Jag kom ganska lindrigt undan eftersom jag fick feber och hosta och stannade hemma på hotellet där jag vilade under luftkonditioneringen. Men mina vänner I och F berättade om en skräckfylld safari. Ska någon till Uganda kan vi bistå med råd!
Vår personal skrattade gott när vi sa att vi aldrig vill åka till Uganda igen!
Vi har återgått till arbete,  Fortfarande kommer många patienter ca 50-70 om dagen. Men den här veckan har jag hjälp av Frida en ung distriktsläkare..
DSCN2867
Det kommer många mammor och barn till sköterskemottagningen. I dag kom ca 150 bebisar för kontroll och vaccinering samt 10-20 blivande mammor.
Hur många av dem kommer att fylla 5 år? Enligt statistiken i alla fall inte alla.

DSCN2882
Valresultatet
kastar sin skugga över oss.Det är lugnt här och våra medarbetare tror att det inte blir mer oroligheter.
Men “förloraren “ i valet menar att valresultatet hackades och han tror att vinnande president Kenyatta har fuskat sej till resultatet. Dessutom tror Odinga ( förloraren) inte på rättssystemet utan menar att alla domare är i händerna på Kenyatta. Här i vårt område håller människor på Odinga.
I kväll när vi kom hem höll Odinga ett tal. Vi såg via TV. Men precis när han skulle komma till slutklämmen—ang. vad kenyanerna skulle göra när det enligt hans uppfattning hade berövats all demokrati och att det inte i framtiden är lönt att hålla några val—Bröts TV-sändningen.!!Ingen här tror att det var en tillfällighet. Så läget är oklart. Men vi tänker jobba på.
Det är lite svårt för oss att bedöma läget. Dels hör vi från svenska ambassaden att det är lugnt, att vi ska följa utvecklingen i lokala medier men samtidigt varnar man för “falska” nyheter. Ja vad ska man tro!
Vi känner oss trygga här. Vår trädgård och hus är bevakat dygnet runt av en vakt och staket.
I söndags när vi kom hem satt en man i gul anorak uppdragen över huvudet.
“How are you?” frågande Ingegerd.
“I am fine!” svarade han . “ I am a soldier”
IMG_2700[694]
Så där är vi . Hakuna Matata betyder ju “inga problem”- “ det ordnar sej”. Men vi följer utvecklingen så gott det går. Om en vecka åker vi hem. Har lite hemlängtan men samtidigt tråkigt att lämna Kenya.


1 kommentar:

  1. Så skönt att Du fått "avlastning". Vet hu Du plikttroget hjälpte över 100 pat./ dag. Skulle föreslå att man sänder 2 doktorer till de mest besökta klinikerna som Itete och fredagsmottagningen. Du lärde mig: nu lämnar jag Kenya ...men Kenya lämnar inte mig. Längtar tillbaka

    SvaraRadera