torsdag 23 juli 2009Blogg 3.

Nu är vi igång. Det tog bara en liten stund sedan tyckte jag att jobbet flöt bra. Jag hittade de engelska orden. Kom ihåg namnen på läkemedel.
Jag har grälat på hälsokomitteérnas representanter. Hittills har ingen av klinikerna haft en undersökningsbrits, så jag har fått be patienten lägga sig på en madrass på golvet. Sedan har jag fått sitta på huk och undersöka.
I går kom en liten ca 1½ årig flicka med svår malaria. Hon var jättedålig och behövde komma till sjukhus snabbt för att få blodtransfusion. Vår chaufför fick vända tillbaka och skjutsade flickan och föräldrarna till sjukhuset i Homa Bay. Drygt en timmes bilfärd på knaggliga vägar. Alternativet var att föräldrarna skulle ta en motorcykeltaxi ( om det fanns någon?) och sedan ta en liten minibuss till sjukhuset. Hon skulle ha behövt en ambulans med blåljus!! Hon överlevde dock transporten och jag hoppas att hon klarar sig.
I dag 22/7 var vi åter på en avlägsen by. Kliniken var också dåligt utrustad. Stampat jordgolv. En liten höna kom in då och då. Hon hade faktiskt ont i foten för hon haltade, men hon fick ingen vård.
Men det gick bra att jobba där. Vi hade en massa patienter (39 )i en strid ström. De flesta hade malaria.
I går kväll var vi på Rotaryklubbens möte. Vi träffade flera engagerade kenyaner som satsade på olika hjälpprojekt. Några engelsmän var där för att följa upp ett biståndsprojekt. De hade stött på många svårigheter men kanske kunde Rotaryklubben hjälpa dem? Vi åt sedan middag på hotellet.
Och jag (B). Har ägnat mig åt skolan som vanligt, det är fasinerande att möta en skolklass som när de får en fotboll ställer sig upp och hurrar och klappar händer. Jag började i 8:an och fortsatte ner i alla klasserna. När vi sen på rasten träffas så vill alla ta mig i hand och helst på en gång.
Senare på em. övar en 6:e klass på en gammal folkdans med huvudprydnader och trummor o trumpeter, det filmades också och när de får se resultatet så är det nära att jag blir nertrampad, alla skall se på en gång och de skriker av förtjusning ! Det är ju kanske enda gången de har chansen att träffa en ”mzungo”
Jag hade turen att kunna prova ut glasögon till en 59-åring och en 30-åring och det lyckades bra.
Allt för i dag. Vi planerar något spännande till helgen.
4 kommentarer:

 1. Eva-Christina23 juli 2009 15:11

  Tjena syrran och Bosse!
  Ni klarar er bra i Kenya! trevligt att läsa era epistlar. Vad ska ni göra för roligt i helgen? Plocka hallon eller mangos?
  Take care, Eva-Ch

  SvaraRadera
 2. Kul och enkelt sätt att se vad grannarna har för sej.Spännande att läsa om vad ni sysslar med om dagarna, ni kan verkligen berätta. Allt väl med oss . Hälsningar I-B o S

  SvaraRadera
 3. Så trevligt att få gå in och läsa vad ni gör. Jag ser fram emot raderna. Tanken kring hur annorlunda det kan vara på samma jordklot är hisnande och nyttig.
  Kram från Heléne

  SvaraRadera
 4. Vi har sett bilderna.Kul att se. Vi ser inte några lejon i blåbärsskogen, men rådjur äter på våra rödbetor. Har gått in på datorn och sett kartbilder över gatorna och husen i Homa Bay.
  Allt väl med oss. I-B o S

  SvaraRadera