söndag 16 augusti 2009

Orm-skola

Blogg 10 090815

Nu är det dags för "orm-skola".
Lektion1: Hur går man ut från sitt hus? Jo man går ut som en afrikan-- inte som en europe. Med andra ord fäster man inte blicken i fjärran ,utan stannar på tröskeln-- spanar nedåt samt åt höger och vänster. Sedan går man ut.
Lektion 2: Ormar inomhus. Kolla efter ormar på svala fuktiga ställen. Lyft på filten innan Du kryper ner i sängen. Ha inget som luktar gott som parfym och tvål – det gillar ormar också!
Lektion 3: Ormar i träd. Titta upp innan Du sätter dej under trädet. Kolla efter orm om det finns halmtak på verandan.En orm kan plötsligt ramla ner från ett träd. De trivs i sisalbuskar på natten.
Lektion 4: Hur undvika en orm-attack? Ormar är lika rädda för människor som människor för ormar. Man kan antingen förflytta sig snabbt eller långsamt från platsen.???Ha fotogen och släng ut framför ormen. Man kan också hälla fotogen runt huset eller ha fotogen i burkar i staketet och buskarna. En del ormar kan hoppa och då bör man skydda huvudet (från en ej helt säker källa).Om Du är kvinna ropa på en man!
Lektion 5: Hur dödar man en orm? Det finns gift att köpa som man kan lägga på ett blad. Vid mer akuta lägen ska man ha en käpp och slå på ormen. Då blir ormen förvirrad och sticker inte iväg. Sen slår man ihjäl ormen.
Om ormen är stor bör man vara flera stycken män som omringar ormen och kastar stora stenar på ormen tills han/hon dör. Man kan också vara flera med käppar från olika håll.
That´s it! Lätt som en plätt tills det blir skapt läge!

Så här en vecka före hemresan vågar vi skriva ner vad vi lärt oss. Det finns ormar häromkring. När jag A) satt ute på verandan kom en liten svart en fram. Jag följde instinktivt lektion 3 och gick in i huset och ropade på männen! Bosse tog kort! Orman slank iväg och har inte setts till sedan dess. Vår vakt har hällt ut fotogen runt huset så vi känner oss trygga. Man säger att det var en liten svart mamba!!
På väg hem från en klinik fick vi vara vittne till lektion 5! Några män hade omringat ett buskage. De hade stenar i händerna och kastade. Till sist kom man fram till vägkanten med en stor svart mamba som nu nästan var död. Några stenar till så var den slut.
Det finns inga fridlysta ormar i Kenya. Ormen= Den Onde. Som Josefin sa: "Vi har annat att tänka på i Kenya än att bry oss om ormar."
Den här helgen är vi kvar i Homa Bay. Vi har det fint. Fredag kväll åt vi middag på turisthotellet vid stranden.
Vår Josefin som har sin familj i en annan stad kom hit. Hon kände sig ensam. Josefin lagade en god lunch till oss medan vi var på torget och shoppade.
I dag på morgonen kl 7 gick vi till Katolska kyrkan. Lyssnade till vacker sång och hälsade på våra vänner sister C och rektorparet bl.a.
Nu ska vi ta det lungt i dag. Det är för varmt för promenad. 29grader i skuggan!
Bild 1 Skylt
Bild 2 Lärare och elev lektion 5
Bild 3 Orm på verandan
Bild 4 Nästan död svart mamba

4 kommentarer:

 1. Agneta du som har mild ormfobi, Kenya kanske inte är en perfekt plats för dig.

  SvaraRadera
 2. Det bär emot att erkänna men till och med jag skulle nog ropat på männen i detta fall!!!/ Kram Ingegärd

  SvaraRadera
 3. Barfota och på ormjakt?? Kommentar till Poul från oss på jobbet. / Ingegärd

  SvaraRadera
 4. Vi är hemma nu efter en vecka i Blekinge. Kul att läsa om vad grannarna sysslar med i Homa Bay. I-B o S

  SvaraRadera