fredag 21 augusti 2009

Sista veckan
Blogg nr 11 2009-08-20
Lördag och söndag var vi ”hemma”. Därefter var torget i full gång. Man kan handla allting från grönsaker -kläder- kött-möbler och t.o.m. kistor.
På kvällen kör vi ner till Strandhotellet och äter fisk, gott,gott. Många storkar i träden.
Söndag är ju vilodag men på morgonen var vi i katolska kyrkan och lyssna till gudstjänst på engelska ,och en annorlunda kör-sång, taktfull musik och kropps-rörelser,nästan danssteg.
I måndags var Amoyo på tur. Där var grupper med bybor som jobbade med registrering och omhändertagande av de föräldralösa barnen, sponsrade av USAIDS. Det finns 800 sådana barn här i bygden.
Agneta har 18 pat. idag och där var bl.a. en pojke ca. 7 år som hon hittade en böna inne i örat på. Hon fick ut den med en peang. Pojken blev glad och hörde bättre också.
Tisdag är turen kommen till UNGA. Bosse besöker skolan och talar lite om Sverige för en 7:e klass. Det blev en tidigare lunch idag, Kommittén här hade fått klart för sig att det var sista dagen med Agneta så det hölls tal och tackade för den goda hjälpen. Man hade fått kritik från oss och lovade att bättra sig med städning och utrustning. Agneta håller ett tal också och tackar för oss.
Josephine har bakat mandasi, så B börjar göra glutenfria sådana och får hjälp med fritteringen, det blev gott.
Onsdag är det KOGUTA vi besöker. Där väntar redan en rad med patienter. Kl. 13 slutar man med registrering och får in 48 st (någon kom för sent men togs omhand ändå). Nu finns det HIV-test igen så nu kan man kolla den sidan igen. Det är många som är HIV-positiva här i denna del av Kenya.
Det blev en by-vandring för Bosse med lite reportage-inspelning om hur man kapar långt gräs som användes till taktäckning.
Ja så går dagarna en efter en. Vi är på sluttampen. Längtar hem lite. Orkar inte med mer fruktsallad!
Elen kommer och går och vi har tvättat av och fyllt fotogenlampan.
Vi har varit på Rotaryklubben . Puffade för att man kan se på youtube Hans Roslings föreläsningar.
I Torsdags morse gjorde vi studiebesök på ett litet katolskt sjukhus och daghem och småskola. Barnen uppträdde och var jätteduktiga! De hade vunnit en nationell tävling i ”performance”.
Sister C var med oss och på kvällen var vi hemma hos henne och barnen igen för ny omfattande middag. Vi fick nya gåvor. Vi får skriva mer om sister C en annan gång. Hon har tagit hand om en massa övergivna barn. Nu hade man igen ett tvillingpar som övergivits efter födseln. Varje dag finns det övergivna barn säger hon. Det kan gå att adoptera säger hon.
I dag fredag finns åtminstone 3 undernärda barn bland patienterna i Dunga.
Nyss har vi haft ”soda party” eller personalmöte och sa farväl till våra team-medlemmar. Bara en arbetsdag på måndag kvar.
I helgen ska vi till Kakamega regnskog och vila oss.

Det finns många bekymmer i landet. Vi läser i tidningarna och varje dag skrivs om
1.Förstörd regnskog som lett till att hela landet fått torka. Människor har skövlat skogen och odlat. Nu bör folket flytta ut från området så att man kan plantera ny skog. Förre presidenten Moi har lagt sig i debatten. På hans tid delade han ut mark i skogen till sina sympatisörer.
2.Svält i landet.
3.Fortfarande bor människor i flyktingläger. Ingen har ännu ställts inför rätta. Stammotsättningar kvarstår.
4.HIV. Vi har tack vare Dr Poul fått testkit. Vi har skickat mail till tidningar, UNESCO, Clintons hjälpfond m.m. Brist på HIV test hos alla andra organisationer i detta området.
5.Korruption som vi tror ligger bakom många problem även våldsyttringar.

Men vi är glada om än bara för en liten böna i örat!

Så har regntiden börjat-- efterlängtat!
Bilder uppifrån och ner:
Hus vid vägen
HIV testning
Barnen showar
Regnet kommer

1 kommentar:

  1. vi saknar er på gatan ---men kontrollera resväskan så inga små svarta ringlande följer med hem Välkomna hem snart BI-KE

    SvaraRadera