torsdag 10 februari 2011

Akta dig för krokodilen!

 

Nu är det dags igen. Den 15/2 reser vi till Kenya för en ny period av arbete med Rotarys läkarbank.

Vi har lånat en bok på biblioteket "Afrika   framtidens kontinent” av Richard Dowden en engelsk journalist med mångårig erfarenhet av Afrika. Redan första meningarna fångade oss--- just så har vi upplevt att det är.

Afrika ligger en nattflygning bort”..  rubriken på första kapitlet och sedan

Jag har sett solen gå ner, snål och förkrympt, över en kall, grå Londongata och nästa morgon stått utanför en lerhydda på en bergsluttning i Kenya och sett solen gå upp i all sin glans över Östafrikas slätter. Afrika är nära.” Längre ner på först sidan..

Västerlänningar som kommer till Afrika för första gången blir alltid frapperade av hur stort och vackert det är-- till och med himlen verkar högre.  Och plötsligt märker de att de har öppnat sig. De förlorar sina hämningar, känner sig mer levande, mer sig själva, och börjar förstå varför de dittills bara har levt till hälften. I Afrika är tillvarons väsentligheter--ljus, jord, vatten, mat, födelse, familj, kärlek. sjukdom, död-- närmare, intensivare. Jag vågar mig på en enorm generalisering: mitt i vårt välstånd och jäktade liv har vi förlorat mänskliga värden som fortfarande finns i rikt mått i Afrika.”

Ja så är det. Vi  började längta till Afrika. Och då fick vi frågan ,om vi kunde åka till Kenya nu i stället för som tidigare planerat till hösten. Det hade blivit en lucka i läkarstafetten. Vi tvekade inte.

 

P4090558

Men medan vi förbereder oss dyker förstås orostankar upp. Ska vi klara av det igen? Klara oss från sjukdom, malaria och olyckor? Stå ut med att bli kallad “muzungo” och att alltid vara iakttagen när vi går på torget.--- Jo det går nog bra..”hakuna matata”. Vi tror att det politiskt är ganska lugnt nu.. mitt emellan valperioder. Men i boken om Afrika slutar  Richard Dowden kapitlet om Kenya “Kenya har alltid varit en bomb som politikerna kunnat spränga när som helst. Nu har den härskande klassen drivit sitt land ännu närmare det ögonblicket.” Men än kan vi försöka göra en liten insats och får säkert tillbaka tusenfalt. Vi/ jag bemästrar ev. oro genom att skoja om den. Läs eller sjung sången om krokodilen:

AKTA DIG FÖR KROKODILEN.

(Mel. See you later alligator…)

Promenerar du i djungeln                                         
eller går på Nilens strand?
Promenerar du i djungeln
håll då någon hårt i hand.
Där finns ett farligt djur som lurar
och han har stora tänder han.

Refräng:
Akta dig för krokodilen
Han är jättefarlig han
Akta dig för krokodilen
Han kan sluka en hel man
Spring för livet om han gapar
och visar dig varenda tand.

P2071358

Skönt att ha någon att hålla i hand!

Vår svärdotter Eva har gjort några illustrationer om Afrika som vi fått låna. www.evahjelte.com  Men bilden på krokodilen har barnbarnet Alva ritat.

huset

Vi måste i alla fall akta oss för myggen och förhoppningsvis kunna dela ut myggnät till barnfamiljer.

Dags att ta itu med packningen. “ See you later alligator.”

1 kommentar:

  1. Vilken tur det finns myggnät :-) Men ni har i alla fall lite värme, här är det nu -15°C, vad man längtar efter värmen just nu :-) Hoppas ni båda har det bra och som sagt var försiktiga, tänk på hm krokodilerna.
    Många kramar från ett vintrigt Sverige
    //Annelie J-sson, Nässjö

    SvaraRadera