fredag 11 mars 2011

Med misstänksam blick.

2011-03-10

Tiden går fort. Vi blir lite veckovilla, har svårt att komma ihåg vart vi ska varje dag. Men vi har ju Julius som lotsar oss rätt. Men Bosse är säker och peppar peppar kör bra. Missar bara en och annan håla.

Vi har ingen sjuksköterska med oss numera. Vår tidigare sköterska är visst sjuk på något sätt och någon ersättare har vi inte sett till trots löfte. Vi har 3 gånger försökt få träffa sjukvårdchefen men tyvärr är han inte tillgänglig. Personalen gör sken av att ringa upp honom men ingen svarar! Har sett denna taktik förut så den imponerar inte!. i alla fall meddelade Julius att någon ringt honom och berättat att från i dag skulle vi få en sjuksköterska. Vi väntade på morgonen men ingen kom. Han talade sedan med henne i telefon och hon skulle visst komma på måndag.

Vi behöver ha med en sjuksköterska, för det är hon som ska vaccinera barnen och sköta mödravården. Nu  kommer mammorna vandrande över bergen med sina barn på ryggen och får vända om hem igen med oförrättat ärende. Gå hem ingen i värmen flera kilometer. Jo vi är irriterade!

Häromdagen hade man ringt till hälsokommittén och sagt att i morgon skulle ett team från ett annat sjukhus komma till vår klinik för att vaccinera. Killen i hälsokommittén gick runt och spred ut att nu skulle det vaccineras. Men ingen dök upp. Vi fick veta att tyvärr kunde teamet inte komma, för man hade ingen bensin! En i vårt team sa att det inte var ovanligt. Antingen har man inget vaccin eller ingen bensin eller ingen chaufför. Mammorna hade kommit i en stor skara och fick vända om igen.

Ja det hjälper inte att bli irriterad Vi får koncentrerar oss på att bemöta och sköta om våra patienter så bra som möjligt i alla fall. Man blir aldrig klok på Afrika!

Det är inte bara vi som har misstroende i blicken. Kolla den lilla flickan! Hon tittade ihärdigt på mej hela tiden . Många barn i 1½-2 års-åldern har samma blick. De har aldrig sett en vit människa förut.  Jo en del gallskriker också!. Jag tror jag ibland ser på sjukvården här med samma blick!

den blicken!

Medan Agneta irriterar sig på sköterskornas uteblivande så tar jag mig en tur upp till någon skola. Denna gång blev det Kipsotoi-skolan som ligger på en väg vi kallar China-road, (p.g.a. att kineserna byggt den). Den skolan valdes bara för att de har en skol-uniform i de svenska färgerna, gul och blå. Fotbollen de får är i färgerna gul och blå, (det har turist-informationen sett till). Skolans rektor vill ha in mitt  namn i gästboken och att jag talar om hur vi har det i Sverige och vad jag ser för skillnader. Jag försöker hålla ett Sverige-tal på engelska,(Ni skulle bara höra) och de förstår min “variant” mycket väl.!! Jag har infört en liten språkundervisning också, på varje skola jag besöker. Denna gång får de reda på att vi har å, ä, och ö i vårt alfabet. Det är tjusigt att höra 300 elever skrika “ Hej Då “” när jag tar avsked.

P3090329

På ett annat ställe fick jag se en stor blomma som växte ute vid en husvägg. Det var en typ av blomma som jag själv fått när jag fyllde 40 år, den heter “Monstera”, men för att komma ihåg namnet så kallade jag den för : “ Moster Inga” . I detta fallet var den ca. 3 meter hög.

P2260130

Glasögon! Det är en väldigt efterfrågad vara ute i vissa byar. På ena stället är det så att om patienten betalat sin avgift: 50 ksh.(4 kr.), så skall man få ett par glasögon också.! Det ändrade jag på när vi kom till ett nytt ställe: Kongurwet, där införde jag en avgift på 100 ksh. (ca.8 kr.). Det var ingen som protesterade, jag sålde 9 par direkt, men då ingick bytesrätt ”förstås “ !!

P3020198

Ett tillägg från 11/3. Vår stad Kapsabet var ett centrum för oroligheterna efter valet 2007. Flera parlamentsledamöter som nu kommer att åtalas vid Internationella domstolen i Haag har sina trogna supportrar här. Förutom dessa ledamöter ar en radioreporter och en polischef kallad till Haag. Inalles 6 personer. Man har nu en tid försökt att trycka på USA och FN att skjuta upp rättegången men i går blev det klart att de 6 måste åka till Haag i början på April.

I dag kallades folk via radio till ett stormöte här i Kapsabet. Folk har strömmat hit i skaror för möte på Stadium. Helikoptrar har transporterat hit flera av de anklagade. Många präster har slutit upp. Man vill uttrycka sitt stöd för de 6. Man ska ha förbön för dem. Man tror sig ha Gud på sin sida och att någon av de 6 kommer att bli nästa president !!!  Vi har fått råd att hålla oss inne och framför allt inte ta några kort!! Vi vet ju inte riktigt vad man säger men Julius rapporterar till oss.

Så inomhussysslorna i eftermiddag har varit försök till brödbak. Men strömmen gick när brödet var färdigjäst! Efter en stund kom dock lyset tillbaka och brödet blev bra. Vi väntar gäster i morgon—kollegor från annan Jeep-Linje. Nu har strömmen gått igen och vi sitter i mörkret. Lika bra att säga God Natt!

     

 

2 kommentarer:

  1. Hej Bosse o Agneta! Hoppas att ni har det bra. Många fina bilder! Ta hand om er. Önskar Anita o Lasse (på Cecilias dator)

    SvaraRadera
  2. Rolgt att läsa om Er.Här ar det rejält förkylt-flunsalikn.Vi gör så gott vi kan för att skotta rent från snö och förbereda för våren som verkligen försöker sätta sig hälsn BI-KE

    SvaraRadera