fredag 16 april 2010

Bosses Afrika

16/4 2010.

Nu vill jag ge en liten inblick i hur Bosse har det i Kenya.

Hans uppgift är i första hand att köra Jeepen- Det är tur att han lärde sig köra Jeep redan på 50-talet och jag kan intyga att takterna sitter i. Han tar oss fram genom djupa diken , kryssar mellan “Pott-hole”, manövrerar genom gyttja och över stenar. Väjer för “matatos”(minibussar som kör helt vilt), väjer för kossor,åsnor, getter och cyklister. Enda nackdelen med körningen är att vi nog lär kenyanska personal en del “fula” ord.  Bosse utbrister ofta “Fy attanball!”  “ Luta er häråt!” och jag ropar “Akta kanten!”  “Bump!”  Så brukar han varje dag säga “ Om jag hade en hacka skulle jag fixa till vägen på 10 minuter”. “ Tänk om jag hade en väghyvel!” “ Jag förstår inte---“. Det är därför ni får se så många bilder på vägar--- en outtömlig källa till förargelse! Men nu fungerar 4-hjulsdriften vilket vi är tacksamma för.

Han har en massa energi och tröttnar aldrig. Alltid lika nyfiken och tar kontakt med folk. Pratar och utbyter erfarenheter. Han är mycket intresserad av människornas arbete. Han pratar med te-plockarna, med trädplanterare, med vägarbetare, med lärare—ja med alla. Han har en ovärderlig förmåga att få kontakt med människor.

Skolorna får alltid besök av Bosse. Det uppskattas. Så har vi fått med fotbollar och det blir alltid jubel när barnen får bollen. Nu har han också kommit på att flickorna ska få en särskild fotboll. Han skriver med tusch-penna “ for Girls” på bollen. Så talar han i klasserna lite om Sverige, om snön o.s.v. Det är faktiskt mycket ovanligt att skolorna får besök av m`zungos. I veckan var vi alla med till en skola han besökte för 4 år sedan. Man kom ihåg honom ännu. Då var han den förste europé som någonsin besökt skolan. Och jag tror att det inte varit någon vit där sedan dess.

Så är han vår optiker. Vårt lager av läsglasögon är i det närmaste slut nu. Men många har blivit glada. Några har väl kanske försökt att få ett par glasögon billigt trots kanske inte så stort behov, men vi vill inte misstro människor.

Ett annat intresse Bosse har är att köpa bananer av försäljare vid vägkanten. Vi har tyvärr alltid bananer hemma så han får inte riktigt utlopp för denna last.

Sammanfattningsvis är Bosse en afrikan i själ och hjärta.

image 

image 

 

image

 

image 

Vi mår fint. Vår gäst ska resa hem i morgon om flyget går!

3 kommentarer:

  1. På grund av dagens blogg hejar vi på Bosse. Kör på med ditt sätt. Har man inte läkarutbildning får man hitta på andra sker att hjälpa. Du är bra på det. Kul läsning som vanligt. Allt väl i N-ö. Idag molnigt, månne det är askmoln från Island? "Attanball" I-B o S.

    SvaraRadera
  2. Det var ju synd att ni inte upptäckte Bosses rallyegenskaper tidigare.Jag tror inte Paris-Dakar rallyt finns kvar nämligen .Intressant att läsa vad ni har för Er. hälsn Bi-Ke

    SvaraRadera
  3. Det är en del som har det bra....Ha det bra önskar Tomas Brantryd

    SvaraRadera