onsdag 28 april 2010

Hur ska ekvationen gå ihop?

28/4 2010

Varje dag köper vi en tidning. Vi tar med den ut till klinikerna. Vår personal, hälsokommitte-medlemmar och andra vill läsa. Det finns inga tidningar så långt ut i “bushen”.

När vi kommit hem läser vi och nästa dag får vår hushållerska ta med sig tidningen, Det är ju en ganska viktig uppgift att sprida information. Men just i dag reflekterar jag över innehållet i dagens och gårdagens tidning.

I går kunde vi läsa att donerade medel för AIDS har dragits tillbaka från de stora bidragsgivarna. Även tidigare har vi ju läst om detta . Hur ska man nu lyckas ge alla med AIDS bromsmedicin? Ett förslag var att lägga på en avgift på mobiltelefonavgiften med detta förslag sågades redan nästa dag av den stora mobiloperatören Safaricom. Men i INGEN av artiklarna om krisen för AIDS sjuka stod det ett enda ord om VARFÖR de globala bidragsgivarna skurit ner biståndet! Och inte en enda fråga rörande hur medlen som givits förut förvaltats. ( Som en parentes kan nämnas att vid vår förra vistelse här förde vi ett litet “krig” eftersom det fattades testmaterial för HIV. Det står nog lite om det i tidigare blogg från augusti Vi såg nog bara toppen av ett isberg!)

I dag kan vi läsa på dubbelt uppslag om planerade förbättringar för hälsovården. Sjuksköterskor och doktorer ska rekryteras till avlägsna orter. Få en bra lön som lockbete. Kliniker ska byggas och utrustas. Sjukhusen ska upprustas. T.o.m ambulans ska finnas lång ute på landet. Det låter väl bra!! Men nästa fråga utan svar: Hur ska det finansieras??

I samma tidning står också att tjänstemän i de olika ministerierna ska få bonus i nivå med privata näringslivet.

Så åker president Kibaki till Kina i dag eller igår för att be om bistånd till vägar och järnvägar.

Ja det kändes som vi behövde avreagera oss!

P4281108  P4281111

Angående avreagering  rörande den ostädade kliniken förra veckan: Under KAN ske! I går var nästan hela kommittén på plats, Man bad om ursäkt för röran sist. Och kliniken var nymålad inomhus. Golven målade, undersökningsbritsen rengjord. Det var så rent att jag nästan ville ta av mig skorna!

Bosse träffade målaren. Han var lite på örat!! Så hoppas att han inte tog fram penslarna när vi åkt.(han sa att han tog ett glas mjölk för att rensa kroppen från gifterna i färgen, men jag B, gissar att han tagit fel glas idag)

Annars jobbar vi på.Varje dag möter vi något eländes elände. Men också glädjeämnen, barn som blir friska! Det väger upp mycket!

Vi B-mödar oss att göra ett gott arbete och jag (B) har t.o.m. blivit A-möbad.

image

Bilderna tagna i dag. Nästa blogg om skolan i Keteng.

 

1 kommentar:

  1. Hej! Sagolikt vackra bilder!!Tänk att ha all denna blomster här i min trädgård, det skulle smaka bra och jag kan tänka mig en apa också. Här är allt väl, påtar i min trädgård så bra jag kan, första gräsklippningen sker i helgen.Ser fram mot att ni kommer hit. Sköt om er! Kram Ingegärd

    SvaraRadera