torsdag 1 april 2010

Långt från “Starbucks café “

Vi har börjat vårt arbete. Det har varit en mjukstart.Men det är bra för det är så mycket vi måste ta in och bearbeta.Det regnar varje dag och även vi nordbor har frusit lite. Men då har vi ändå ett något så när tätt hus med fönster av glas och riktigt tak. Och många filtar om det kniper. Hur har de andra människorna här det? Inte undra på att många går i täckjackor. fik

På tal om väder och vind känner vi av att vi befinner oss på drygt 2000 m höjd. Vi blir andfådda och första dagarna “gäspiga” -- fick inte tillräckligt med syre.

Vi åker ut på landsbygden till våra kliniker. Det är sig likt men på några ställen ser vi att saker har blivit bättre. Det finns t.ex glas i fönster. undersökningsbrits och stolar. Men vi européer är fortfarande exotiska företeelser. Barnen vinkar till oss och skriker “m´zungo”. Vi sitter och vinkar och ler som kung och drottning!

Vi hann besöka en skola häromdagen. Barnen var 485 st.. Alla ville hälsa och vi hälsade på många hundra samt lärarna. En fotboll tog lärarna hand om. Men barnen får nog spela boll senare.

Den fundering som just nu sysselsätter hjärnan är: Hur skulle det vara att leva under de villkor som människorna gör här? Oro för mat för dagen, för skolavgifter, för kläder, vatten, inte ha någon reserv—att alltid leva ur hand i mun? Hårt arbete på åkrarna eller teplantagen.

Vi kände viss frustration eftersom vi hittills inte har rinnande vatten i huset. Men vi behöver inte bära hit tunga tunnor med vatten så vi är ändå priviligerade.

I dag torsdag1/4 ska vi till Kipsugur. Vi körde fast i gyttja. Jeepen behöver servas och vi kom underfund

med att 4-hjulsdriften inte fungerade. Vi fick lite hjälp att putta upp bilen så det gick till slut! Sedan tog vi en “bättre “ väg hem. Ingen gyttja men en massa vassa stenar! fast i gyttja stenväg

Vi ska få besök från Sverige i dag. Men vi fick höra att planet var försenat i Amsterdam och inte kommer i dag i alla fall.

En del sitter fast i gyttja och andra i Amsterdam. Det kanske är rättvist!

Så har vi rest till Kisumo för att invänta vår gäst. Vi ser fram mot påskhelgen. Vi ska till Homa Bay och träffa vår vän sister C! Förhoppningsvis!

GLAD PÅSK!

2 kommentarer:

  1. Vi har läst och försökt sätta oss in i hur ni har det.Lite svårt som ni förstår.Snön är snart borta helt. Vi får önska er en trevlig påsk. I-B o S.
    Hälsa Eva-Britt.

    SvaraRadera
  2. Vi önskar er en trevlig påsk också. Ta väl hand om er!

    SvaraRadera