fredag 5 april 2013

Påsk i Masai Mara

Vi har haft långledigt över påskhelgen och kunde då resa till Masai Mara som liggen ca 16 mil bort. Vår chaufför Yosef hade lovat att köra. Det är svårt väglag och svårt att hitta.  Vi tog in på Mara West ett relativt enkelt boende men ändå jättefint.Det ligger strax utanför naturreservatet. Från vår veranda hade vi en fin utsikt över Masai Mara och giraffer, zebror , babianer och antiloper betade strax nedanför verandan. På avstånd kunde vi se en flock elefanter.

safari dag 1 017

Vi hade en Masai som guide och var ute i reservatet två hela dagar. Massor av djur som strövade omkring utan att bli skrämda av vår jeep.  På bilden ovan sover två lejon i skuggan av en buske. Vi såg nästan “the big five”. Vi fick inte syn på leoparden trots att vår guide letade länge och väl. Men vi såg geparden ligga och vila under ett träd.

safari dag 1 064

Den andra utflyktsdagen intog vi vår lunch under samma träd. Då hade vi sällskap av Rotarydoktorer från Siaya ( en annan Jeeplinje) Det var två holländska herrar.

Safari dag2 2013 077

Det är regnperiod och det har kommit mycket regn. Vägarna är leriga och svårforcerade. Yosef vår chaufför är säker, Han höll jämn gas med fyrhjulsdriften inkopplad. Trots det slank vi än hit, än dit som farmors lilla kråka. Efter ett par mil på en lerig väg tog det stopp. En flod hade svämmat över. Vi hörde sedan att en minibuss hade svepts med av floden och flera personer omkom.

hemfärd MM   annat 0404§2 007

hemfärd MM   annat 0404§2 003

Vi fick vända tillbaka den leriga vägen och ta en annan väg hem. Vi skulle inte ha klarat resan utan chaufför!

Så många upplevelse vi haft under bara några dagar. Fantastiskt!

Men tisdag morgon väntade arbetet igen. Packa in läkemedel i Jeepen, hämta upp sjuksköterskan och Aids-rådgivaren och ut på vägarna till klinikerna igen. Det har kommit lite färre patienter än vanligt. Man är upptagen med att sköta sina åkrar, att plöja . så och rensa. Men de som kommer är sjuka, ibland kommer de för sent till sjukvård. Vi fick veta att en kvinna vi haft på mottagningen avlidit. Vi hade remitterat henne till sjukhus men hon var för långt gången i AIDS och hade inte fullföljt bromsmedicinen. Men vi får också positiva rapporter. En ung man med en ful infektion i foten fick pengar till transport till sjukhuset. Jag  misstänkte HIV vilket han också hade. Nu kom han tillbaka och var lättad efter att ha fått börja bromsmedicinering och antibiotika för foten.

Nu har vi jobbat två veckor här. I helgen åker vi till staden Kisumo. Vi har tänkt att shoppa loss på marknaden. Någon som behöver en väska?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar