fredag 19 april 2013

The true story ?

Att beskriva vårt arbete här och alla intryck är nästan en omöjlig uppgift. Om man själv är ett levande frågetecken hur ska man då kunna berätta “sanningen”. Dessutom växlar sinnesstämningen från frustration och ilska till “vad fantastiskt!” “Vad roligt vi har!” Ibland avfärdar jag de växlande sinneslägena med att det nog är biverkan av malariaprofylaxmedicinen. Så vad är sanning?

Det som har gjort mej mest bedrövad är att se fattigdomen. Inte upplever jag att de människor vi möter ute på kliniken har fått det bättre. Samma usla hus, samma knappa tillgång på pengar.

I veckan kom en mamma med ett svårt undernärt barn, Det var en pojke 9 månader som vägde 5 kg. Han var döende tror jag. Om man skulle kunna göra något, behövde han vård på sjukhus. Vi uppmanade mamman att genast åka till sjukhuset. Hon fick pengar till transporten men hon envisades med att gå hem först. Det är nog inte säkert att hon tar pojken till sjukhus. Yusuf hade uppfattat att mamman sökt traditionella ört doktorer eller häxdoktorer. Ja om man tror att det är den hjälp man kan få så fördröjs “riktig” sjukvård.sjuka barn

Sist till mottagningen i onsdags kom en mamma med två malariasjuka barn. De hade gått långt och kom inte fram förrän vi packat jeepen och var klara att köra.  Hon hade bara 30 shilling ( för två barn över 5 år skulle det ha kostat 100). “ Var snälla och behandla en av barnen i alla fall” sa hon. Vi behandlade naturligtvis båda två. Jag hörde att mamman också hostade och frågade hur hon mådde. Hon var sjuk hon också, så hon fick också medicin samt ett myggnät. Det var roligt att se hennes lättade min. 

I går kom en mamma tillbaka till oss efter en stund. Barnet hade fått medicin mot malaria. Hon satt på stolen och kunde inte klämma fram vad hon ville. “ Var inte blyg utan säg vad Du har på hjärtat sa jag och tillade att vi nog hade hört värre saker. Hon ville få ett myggnät men kom sig inte för om att be om ett. Det brukar kosta 50 shilling. Men jag har ju fått extra pengar från Rotary i Anderstorp så jag brukar ge ut gratis-, men hade glömt att fråga mamman om hon hade myggnät.

homabay vecka 16 008

På bilden ovan ses en skymt av “kliniken”. Utanför lagar en kvinna från hälsokommittén lunch över öppen eld.

De politiska samtalen fortsätter. Nu har högsta domstolen fastslagit att valet var rättvist men att det förkom en del fel som dock enligt domstolen inte torde ha påverkat slutresultatet.Men man har kanske fått kalla fötter för man har förslagit att valkommissionen ska utredas för påstådda felaktigheter i genomförandet av valet. Ja nog tycker vi att det låter konstigt. Är det O.K med “lite” fusk! Vår personal är uppgivna. “Det är ingen idé att rösta för det är ändå bara en grupp som vinner.!” I dagens tidning uttalade sig Raila Odinga ( förloraren i valet) att valresultatet var förutbestämt och han skulle ändå ha förlorat även om det blev en andra valomgång. Så både stora och små känner sej maktlösa.

Fattigdom, sjukdom och politiken. Man kan må dåligt för mindre.

Men vi känner att vi har en uppgift. Ock så ska vi njuta av det goda livet i helgen och ta oss till ett fint ställe vid Victoriasjön och rensa hjärnan. Vi är M´zungos och lever ett helt annat liv än vår personal och patienter. Och förresten—att vara distriktsläkare i Sverige är inte alltid en dans på rosor heller.

1 kommentar:

  1. Det låter som att det är dags att komma hem snart Agneta.Hem till en analkande vår.Kramar Bi-Ke

    SvaraRadera